fbpx

Painatko pitkää päivää?

Kuinka suuri osa ajastasi kuluu asiakkaiden ja työntekijöiden pyyntöihin vastaamiseen, tulipalojen sammutteluun ja pakollisiin rutiineihin? Paljonko jää liiketoiminnan kehittämiseen? Kuinka pitkää päivää teet?

Olemme tottuneet reagoimaan kiireellisen tuntuisin tehtäviin ja puurtamaan pitkää päivää, mutta havainnot ja tutkimukset maailmasta kertovat ettei se ole hyödyllistä.

80/20 sääntö ja Pareton periaate kertovat, miksi kannattaa toimia toisin.

Mikä on 80/20 sääntö ja Pareton periaate?

Italialainen taloustieteilijä Professori Vilfredo Pareto tutki vaurauden jakautumista Englannissa ja huomasi epätasaisen jakautumismallin: 20% ihmisistä omisti 80% kaikesta varallisuudesta.

80/20 säännnön havaittiin toistuvan varallisuuden jakautumisen lisäksi lähes kaikkeen missä verrattiin syiden ja seurausten suhdetta.

Maailma on 80/20 periaatteen mukaisesti kallellaan, 20% syistä johtaa 80% tuloksista.

Esimerkiksi 20% ammattiurheilijoista saa 80% palkinnoista. 20% automatkoistasi kerryttää yli 80% ajetuista kilometreistä. 

Työhösi sovellettuna tämä tarkoittaa, että 20% ajastasi tuottaa yli 80% tuloksistasi ja 20% päätöksistäsi tuo yli 80% menestyksestäsi.

Pareton periaatteen luvut ovat suuntaa antavia, seurausten ja syiden suhde voi olla 90/10 tai jopa niin että 99% tuloksistasi ovat seurausta yhdestä prosentista ajankäyttöäsi.

Tunnistatko sen 20% joka tuottaa 80% tuloksista?

Pareton periaate, joka tunnetaan siis myös 80/20 sääntönä sanoo, että 20% tekemästäsi työstä tuo 80% tuloksistasi.

Jo suhdeluku 80/20 voi tuntua uskomattomalta, mutta todellisuus voi olla tätäkin karumpi. Pareton periaate ilmenee niin taloudessa kuin monella muullakin elämän alueella.

Tyypillisesti 20% asiakkuuksista tuo 80% liikevaihdosta. Vähemmän tunnistettua on se, että 20% liikevaihdosta voi tuottaa 80% katteesta.

Vielä vieraampi on useimmille ajatus, että 20% ajankäytöstä tuottaa 80% arvokkaimmista asioista elämässä.

Tai kääntäen 80% ajankäytöstä tuottaa vain 20% tuloksista. Saatat käyttää suurimman osan ajasta ja panoksista asioihin, joista seuraa vain vähän hyvää. Tämä pätee ajankäyttöön niin työssä kuin vapaa-ajalla. Kuinka paljon hyvää vapaa-ajan käyttösi tuottaa sinulle ja läheisillesi?

Ymmärtämällä miten voit soveltaa tätä periaatetta työssäsi, voit karsia 80% turhasta työstä ja vapauttaa aikaa uuden luomiseen, tuloksen parantamiseen ja ehkäpä tärkeimpään: omaan ja läheistesi hyvinvointiin.

80/20-periaate vaatii vanhoista uskomuksista luopumista ja uusien tapojen omaksumista. Se on kuitenkin yksi arvokkaimmista toimintamalleista voidaksesi paremmin sekä työssäsi että vapaa-ajalla.

Pitkät työpäivät ovat hyödyttömiä

Miksi käyttää suurin osa ajasta asioihin, jotka ovat tuottavat vain vähän tulosta?

Kyllähän me  kaikki tiedämme käyttävämme aikaa sellaiseen, mihin ei kannattaisi mutta olemme usein tapojemme orjia.

Pienten asioiden ratkaiseminen ja “tulipalojen sammutus” on dopamiinipommi. Se aiheuttaa jopa koukuttavan hyvän olon tunteen. Tunteen, että on saanut jotain aikaiseksi. Se myös saa haluamaan lisää samaa tunnetta. 

Siksi keskitymme ratkomaan juuri nyt eteen popsahtavia ongelmia sen sijaan, että käyttäisimme aikaa isompien asioiden pohtimiseen ja uuden luomiseen.

Lisäksi on helppo havainnoida, että fyysisessä työssä panoksella ja tuloksella on suora verrannollisuus: Mitä enemmän aikaa ja vaivaa käytät, sitä parempi tulos. 

Yrittäjyydessä ja johtamisessa tulos ei riipu siitä, miten paljon käytät aikaa vaan siitä, mihin käytät aikaasi.

Arvosi ei ole sidottu siihen miten paljon teet työtä

Ajattelua vaativassa työssä saavutetut tulokset eivät ole verrannollisia käytettyyn aikaan: Yhdessä pienessä hetkessä muiden kanssa keskustellessa saattaa syntyä uusi miljoonaluokan idea.

80/20-periaate kuvaa tätä tulokseen perustuvaa ajatelumallia. Työn arvoa ei tule sitoa käytettyyn aikaan, vaan saatuihin ideoihin ja niistä syntyviin tuloksiin.

Kumpi on tuottavampaa: pitkän päivän raataminen pelloilla vai leikkuupuimurin keksiminen?

Työn arvo ei siis liity siihen käytettyyn aikaan, vaan uusiin ideoihin ja luoviin ratkaisuihin.

Mitä korkeammalle yrityksen hierarkiassa kiivetään, sitä enemmän tämä on totta. Tuottavimpien johtajien työn arvo ei liity juurikaan työhön käytettävän ajan määrään.

Tunnista arvokkain, mihin voit käyttää aikaasi ja vapauta aikasi merkityksettömistä tehtävistä. Se on paras tapa saavuttaa täysi potentiaalisi ja se myös parantaa terveyttäsi ja ihmissuhteitasi, kun aikaa jää muullekin kuin työlle.

Kolme päätöstä, jotka enemmän kuin tuplasivat tuloksen

Walt Disney Companyn legendaarinen johtaja Michael Eisner työskenteli yleensä seitsemänä päivänä viikossa ja piti vain yhden viikon vapaata 28 vuoden aikana, kerrotaan 

Kun hän siirtyi toimitusjohtajaksi Disneyn tulos nousi kolmessa vuodessa alle 300 miljoonasta dollarista lähes 800 miljoonaan dollariin. Kovalla työllä kova tulos? 

Näin voisi äkkiseltään kuvitella, mutta asiaa tutkittaessa selvisi, että lähes kaikki kasvu johtui vain kolmesta keskeisestä päätöksestä:

  1. Teemapuistojen hintoja korotettiin
  2. Disney-hotellien määrää lisättiin
  3. Animaatioelokuvien klassikkoja alettiin myydä videokasetilla

Kysymys kuuluukin: Kuinka kauan Eisner olisi tarvinnut aikaa tehdä nämä kolme päätöstä? 

Suurin osa Eisnerin saavutuksista tuli pienen pienestä siivusta hänen aikaansa. Tärkeimmät tulokset syntyivät em. kolmesta päätöksestä, eivät tauottomasta tekemisestä.

80/20 periaatteen mukaisesti vain hyvin harvoilla asioilla on merkitystä. Mutta niillä joilla on merkitystä, on valtavasti merkitystä. Se on odottamatonta ja ristiriidassa intuitiomme kanssa. Siksi on tärkeää olla tietoinen 80/20 periaatteesta. Kun tiedät sen, voit hyödyntää sitä ja lakata tekemästä aina vain enemmän ja enemmän töitä.

Voi lukea lisää 80/20 säännöstä ja em. Eisnerin tarinasta  Richard Koch teoksesta ‘The 80/20 Manager: Ten ways to become a great leader’. 

Alkuperäisteosta the 80/20 principle on myyty yli miljoona kappaletta ja se on käännetty 31 eri kielelle. Richard Koch on myös erittäin menestynyt yrittäjä ja sijoittaja, jonka yrityksiä ovat olleet mm. Filofax, Plymouth Gin, Belgo ja Betfair.

Miten otat 80/20-periaatteen käyttöön?

80/20-periaatteen käyttöönotossa on oleellista tunnistaa, millainen työ tuottaa ajankäyttöön verraten arvokkaimmat tulokset. Johtamisessa ja tuotannossa nämä ovat eri asioita.

Tärkeää on ymmärtää, että  luovaa ajattelua vaativa työ tarvitsee kiireetöntä aikaa ympärilleen. Hyvä idea voi syntyä hetkessä, mutta ideoiden syntymiselle on oltava otolliset olosuhteet. Riittävästi kiireetöntä aikaa.

80/20 periaate ei ole ajan hallintaa, jossa jaat tehtävät tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin, kiireellisiin ja kiireettömiin. Se ohjaa paremminkin karsimaan, automatisoimaan tai delegoimaan tehtäviä, jotka eivät ole aikasi arvoisia.

Tunnista ensin tuottavin työ ja kannattavimmat asiakkuudet

80/20 periaate ohjaa karsimaan itseltäsi rutiinitöitä ja tulipalojen sammuttelua. Keskityt sen sijaan tunnistamaan tuottavimman tekemisen, kannattavimmat asiakkuudet ja tuotteet. Sinulle jää aikaa johtaa yritystäsi parempiin tuloksiiin.

Mobicon auttaa sinua tunnistamaan kannattavimmat ja tuottavimmat tehtäväsi.

Anna itsellesi mahdollisuus ajatella rauhallisesti ja huolellisesti mitä yrität saavuttaa päivän, viikon, vuoden ja koko elämäsi aikana.

Tarvitset aikaa, vapautta ja rohkeutta keskittyä työssä ja elämässä tärkeimpiin ja tuloksellisimpiin asioihin. 

Epäiletkö, ettei tämä voi onnistua sinulta?

Jos sinusta tuntuu vaikealta uskoa parempiin tuloksiin vähemmällä työllä niin ota meidät avuksesi. Uskomme, että päätös ottaa meidät tueksesi kuuluu niiden 20% tuottavimman joukkoon, jotka parantavat yrityksesi tulosta. Päätös on merkittävä myös hyvinvointisi ja läheistesi kannalta. 

Ota yhteyttä, niin selvitetään työsi tärkein 20% ja vapautetaan aikaa myös elämiseen.