Ruoka-apua rahattomalle iäkkäälle

 Ruoka-apua rahattomalle iäkkäälle

Alla runsaasti Järvenpääläisten ja lähialueen ihmisten auttamishalua herättänyt “Kahdenlaista köyhyyttä” –teksti, jonka julkaisin 16.10.2015 Järvenpää Facebook-ryhmässä.

Saimme järjestettyä hänelle saman tien ensihätään muutaman päivän ruoat. Viikossa keräsimme hänelle ruokalahjakortteja reilusti yli akuutin tarpeen. Näin hän saa ehkä säästettyä jotain tulevasta eläkkeestään seuraavien yllättävien menojen varalle.

Kiitokset kaikille teille, jotka halusitte auttaa. Kyseinen henkilö on ehtinyt jo useampaan otteeseen ilmaista kiitollisuuttaan ja hämmästellyt ihmisten halua auttaa hädässä olevaa. Alla tarina, josta juttu lähti liikkeelle.

Kahdenlaista köyhyyttä

Törmäsin eilen Järvenpäässä kahdenlaiseen köyhyyteen. Ainakin ensimmäisessä lajissa haluaisin auttaa, ehkä molemmissakin, vaikka jälkimmäinen suututtaa.

Taloyhtiön pihalla olevaa roskista oli eilen penkomassa arviolta 70-vuotias ihminen. Itsellä oli viemisiä vieressä olevaan lukittuun lajittelupisteeseen. Tämä ihminen tuli perässäni kysymään saisiko katsoa löytyykö lajittelupisteestä pantillisia pulloja. Sanoin, että tottakai. Pantillisia ei löytynyt.

Tässä vaiheessa hän sanoi, jotenkin tähän tapaan: “On tämä noloa. Ikäni olen itseni elättänyt ja nyt ei ole rahaa ruokaan. Sairastuin äkillisesti ja tuli yht’äkkiä monen sadan euron sairaalalasku. Sain sovittua sen maksun osissa, mutta nyt ei ole rahaa ruokaan ja pitää pulloja etsiä.”

Hän oli käynyt jostain virastosta hakemassa tilapäistä rahallista tukea, ensimmäistä kertaa elämässään, jotta saisi ostaa ruokaa. Virkailija ei pelkästään kieltäynyt auttamasta, vaan ilmaisi tämän ivalliseen sävyyn, että “et sinä täältä mitään saa”. Tämä virkailijan käytös on sitä toisen lajin köyhyyttä, josta alussa mainitsin.

On virkailijan asiat huonolla mallilla, kun pitää hädässä olevaa vielä pilkallisesti kohdella. Tuollainen hengen köyhyys on vakavampaa laatua ja paljon vaikeampi asia muuttaa, kuin tilapäinen rahan puute.

Nyt mietin miten tätä rahaa tarvitsevaa ihmistä voisi auttaa. Ruokarahaa hänelle jo parin päivän tarpeiksi annoin, mutta hänen eläkkeensä tulee kuulemma vasta kuun vaihteessa.

Mietin, että haluaisiko Järvenpää ryhmän väki auttaa häntä eläkkeen tuloon saakka? Mielellään niinkin, että hänelle saataisi pieni vararahasto pahan päivän varalle, hän tuntui olevan huolissaan, mitä tapahtuu jos tulee lisää sairauskuluja.

Minulla on hänen puhelinnumeronsa, jonka hän pyysi pitämään omana tietonani. Tämä on vähän hankalaa, koska ohjaisin avuntarjoajat muutoin suoraan hänen luo. Mentäisikö porukalla vaikka johonkin kauppaan ja jätetään hänen nimellään sinne maksettu lahjakortti?

Nettiä hänellä ei ole, eikä osaisi sitä käyttääkään, niinpä hän ei tänne itse tule apua kysymään, ei tosin varmaan kehtaisi kysyäkään vaikka osaisi.

Hänellä olisi kuulemma kotona jotain tavaraa, jota hän voisi myydä, kun jaksaisi terveytensä puolesta vain lähteä niitä myymään. Keksittäiskö tähän jokin apu? Kuljettamaan kamoja jo tarjouduin.

Mitä voisimme yhdessä tämän ihmisen avuksi tehdä? Tai muiden tilapäisesti vaikeuksiin joutuneiden tai muuten tukiverkostoa tarvitsevien iäkkäiden hyväksi, tässä meidän lähellä?

-Jari Peltola

Alla ohjeistus, jolla keräsin auttajat koolle ja saimme hankittua ruokalahjakortteja lähikaupasta rahattomalle. Kiitokset ripeästä ja joustavasta tavasta hoitaa asia K-supermarket Pajalan kauppiaalle, Karri Himbergille.

Kiitos halustasi tarjota ruoka-apua tilapäisesti rahattomalle ihmiselle

Jätä yhteystietosi, jos haluat ostaa ruokalahjakortin tarinan ihmiselle tai haluat olla muutoin auttamassa ikäihmisiä lähelläsi. Saat sähköpostissa ohjeistuksen lahjakortin hankkimisesta.

Lähestyn sinua mahdollisesti muutoinkin ikäihmisiin ja naapuriapuun liittyen myöhemmin, ellet lomakkeella rastittamalla sitä kiellä.

Ilmoittautumislomake on tältä erää suljettu

Tässä sijainnut yhteystietojen keräyslomake on tältä erää suljettu. Jo mukaan ilmoittautuneille on tulossa toimintaohjeet sähköpostiin. Kiitos.

 

 

Ei kommentteja vielä.

Kommentoi

You must be Kirjautunut to post a comment.