Ravintolasuosituksia lomalla – odotukset vs. todellisuus osa 2.

Ravintolasuosituksia – odotukset vs. todellisuus osa 2.

Ravintolasuositus upeaan maisemaravintolaan

Ravintolasuositukset ovat mielenkiintoinen suositusten osa-alue, sillä samasta paikasta voi nähdä ja kuulla hyvin erilaisia suosituksia.

Ahvenanmaan matkallamme isäntäväkemme ehdotti, että lähtisimme illalla nauttimaan mantereen pohjoispään, Getan, maisemista. Alueella olisi kaksikin ravintolaa korkealla kalliolla. Molemmat ravintolat tarjosivat merinäköalat. Kumpikin suositeltu ravintola vaikutti kiinnostavalta.

Lähempänä rantaa sijaitseva ja vierassataman sekä muita palveluja tarjoava Havs Vidden sai äänemme, vaikka isäntäväki muistutti, että toisessa saattaa olla parempaa ruokaa. Vieraiden toive toteutui ja lähdimme siirtymään useamman nähtävyyden kautta kohti määränpäätämme, Havs Viddeniä.

Maisemareitillemme osui mm. Kastelholman linna, Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo ja sen lähellä sijaitseva ahvenanmaalaisen huippukokin Mikael Björklundin Smakbyn makumatkakohde. Sinne ehkä ensi kerralla.

Hämähäkki viinilasissa ja muita yllätyksiä

Ravintola lunasti lupauksensa hienoista näkymistä. Istuimme terassilla ja tilasimme ruoat viinin kera. Yhdelle seurueestamme kaadettiin viiniä maistettavaksi. Hän hyväksyi sen ja tarjoilija kaatoi lasiin lisää viiniä. Tässä vaiheessa tarjoilija huomasi lasissa olevan hämähäkin, ja tarkemmin katsoen: koko lasin pintaa peitti tiivis hämähäkin verkko. Suoraan silmiin paistanut aurinko sokaisi viinin maistajaa siinä määrin, että hän ei nähnyt mitään lasissa siitä juodessaan.

Tilanne oli jo sinällään ikävä, mutta ikävämmäksi asian teki se, että viinin maistaja on erittäin hämähäkki-kammoinen. Asia tehtiin selväksi myös tarjoilijalle. Tarjoilija vei täyden viinilasin pois ja toi uuden tilalle, kevyesti asiaa pahoitellen.

Hämähäkki lasissa oli siis ensimmäinen ikävä yllätys. Asiakkaan hämähäkki-kammoisuuden huomioon ottaen tarjoilijan hiukan tapahtunutta vähättelevä toiminta oli toinen ikävä yllätys.

Seitsen-henkisen seurueemme kuusi jäsentä sai ruokansa suunnilleen yhtäaikaa. Seitsemäs annos oli syystä tai toisesta unohtunut valmistaa ja se tuotiin pöytään paljon muita myöhemmin. Kolmas ikävä yllätys.

Kuivaa kanaa ja Ahvenanmaan huonoimmat perunat?

Kaksi tilattua kana-annosta olivat kuiviksi paistettuja sekä maustamattomia eli varsin mauttomia.

Hyvistä perunoistaan kuuluisa Ahvenanmaa kärsi tilastotappion näiden annosten kohdalla. Perunaa oli lautasella määrällisesti erittäin vähän ja paistetuiksi mainitut perunat eivät paistetuilta vaikuttaneet, vaan olivat lähinnä puolitettuja keitettyjä perunoita.

Toisen annoksen keitetyittyihin perunoihin oli lisäksi sattunut kaiketi Ahvenanmaan huonoimmat yksilöt; niissä oli havaittavissa enemmän mustia kohtia kuin muissa lomalla syömissäni Ahvenmaan uusissa perunoissa yhteensä. Perunat eivät vaikuttaneet uusilta.

Aiemmassa postauksessa kertomani leirintäalueen ravintolan perunat voittivat nämä tasokkaammaksi arvioidun ravintolan/resortin perunat 6-0. Neljäs ja viides pettymys.

Lasku ilman hämähäkki-hyvitystä

Kauniin ympäristön, upean seuran ja vähemmän upean ruoan jälkeen oli laskun aika.

Viivästyneen annoksen kohdalle laskuun oli tehty hyvitys. Tämän ei pitäisi olla yllätys, mutta mukavaa, että asia huomioitiin laskussa. Tässä kohtaa odotukset ja todellisuus kohtasivat.

Hämähäkki-viinin osalta ei tarjottu mitään hyvitystä; hämähäkkihän ei ollut ravintolan virhe. Hinnan huojennus tai extra-jälkiruoka eivät olisi ikävää kokemusta poistaneet, mutta olisihan se parantanut asiakkaan fiilistä. Vaikka hämähäkki ei tarjoilijan tekele ollutkaan, olisi aito pahoittelu sekä hyvityksen tarjoaminen viestittänyt siitä, että heillä halutaan asiakkaiden viihtyvän ja lähtevän sieltä hyvällä mielellä. Todennäköisesti olisi myös jäänyt tämä tarina kertomatta ja jakamatta muille.

Asiakkaita moititaan joskus siitä, että he eivät kerro mielipahastaan saman tien, jotta sitä voisi jotenkin hyvittää. Tästäkin johtuen sanoin tarjoilijalle hyväntuulisesti, että saisimmeko vielä hämähäkki-huojennuksen viinin osalta? Tarjoilija vastasi, että hänhän toi uuden lasin viiniä, eikä hämäkki-lasissa ollutta viiniä tarvinnut maksaa.

Alennus ei ollut tässä se, mitä oikeasti kaipasimme vaan huonon kokemuksen paikkaamisen yrittäminen. Kun sitä paikkaus-yritystä ei vinkistäkään huolimatta tullut, annoin asian olla. Näin, kenties ohjeistuksensa mukaan, toimien tarjoilija sai minut ravintolasuosituksen sijaan kirjoittamaan toisen tyyppisen artikkelin.

Ravintolasuositus leirintäalueen terassiravintolalle vai tyylikkäälle maisemaravintolle?

Onko hyvä ruoka vai upeat puitteet tärkeämmät asiakaskokemusta ja ravintolasuositusta ajatellen? Kysymys on jo itsessään väärin aseteltu, koska asiakaskokemus on paljon laajempi kysymys. Siihen halutaanko ravintolaa suositella vaikuttaa kaikki, mitä ihminen kokee asiakkuuteensa liittyen.

Leirintä-alueen terassiravintolana mainitun osalta odotukset eivät olleet suuret, mutta se tarjosi odotukset ylittävää palvelua ja ruokaa. Heillä voi olla haaste saada asiakkaat syömään, mutta ne, jotka sen tekevät saattavat olla tyytyväisempiä ruokaan kuin hienomman ravintolan asiakkaat.

Ahvenanmaa-suositus ja Tallink-kokemuksia

Ahvenanmaa on ehdottomasti käymisen ja suosittelun arvoinen osa Suomea. Maisemat ovat mahtavia, tiet tasaisia ja ihmiset upeita. Tämä ei varmasti jää viimeiseksi reissuksi Ahvenanmaalle.

Laivamatka Turusta Maarianhaminaan tarjosi upeita maisemia, niukasti istumapaikkoja aurinkokannella ja kohtuuhintaisen kyydin autolle.

Tarjonta vaikutti laivalla aikalailla samalta kuin jo vuosikymmenet on ollut ja ohjeistus matkustajille oli varatessa vaatimatonta. Niinpä muutamakin kehitysehdotus olisi myös Tallink-Siljalle, mutta niistä ehkä toisella kertaa täällä, ellei sitten suoraan asianomaisille.

Ravintolan suosittelu ja asiakaskokemuksen kehittäminen

Itse suosittelisin kumpaakin tekstissä mainittua ravintolaa; leirintäalueen ravintolaa lounastamiseen ja maisemaravintolaa ystävien kanssa viinillä käyntiin. Mutta tarkista ensin onko viinilasissa hämähäkkejä ;). Ruokaa en tässä ravintolassa voi suositella.

Tämä pitkä tarina jää nyt vaille tarkempia vinkkejä, miten maisemaravintola olisi voinut tarjota paremman asiakaskokemuksen ja miten se olisi saanut minutkin suosittelemaan heitä varauksetta.

Jos haluat tietää miten lähtisin tällaista ravintolaa tai sinun bisnestäsi ja asiakaskokemusta kehittämään, niin ota yhteyttä.

Jari Peltola

Ei kommentteja vielä.

Kommentoi

You must be Kirjautunut to post a comment.